söndag 7 mars 2010

Alla är förlorare men många kan göra skilnad

I Flen har vi under några år arbetat med frågan om "Hedersrelaterat våld". Detta har b.l.a. resulterat i ett program/handlingsplan antagen av fullmäktige.
Under torsdag fredag i förra veckan anordnades en konferens i ämnet på Åsa folkhögskola, med inte mindre än 80 deltagare från kommunen.
Jag fick kunskaper och insikter som gör mig mycket bekymrad men också mer motiverad till att i mitt politiska arbete lyfta fram och söka vägar att få stopp på denna destruktiva verksamhet där alla är förlorare. Den som utsätts är en självklar förlorare, de som "övervakar/spionerar" är förlorare som sumpar sina egna möjligheter till utveckling, de som hävdar att de försvarar sin och familjens heder är förlorare som aldrig kommer att acepters av omgivningen i Sverige.
Detta våldet har inget stöd i någon religon ej heller är det en självklar del av något lands kultur. Att möta det kan vi bara göra genom att hävda FN:s delklaration om mänskliga rättigheter och de demokratiska värdena som finns i vårt samhälle.
Vi har en lång väg att gå men det är inte hopplöst bara vi har mod att stå upp och självklart i alla lägen visa att vi inte acepterar detta våld. Vi var 80 st det blir många ringar på vattnet och på sikt gör det skilnad.